O-Forty, een innovatief onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, biedt kantoorruimte aan bedrijven die gericht zijn op research & development. Met het Meeting Center, het kloppende hart van de site, willen we een inspirerende hub creëren waar iedereen welkom is om te werken, vergaderen en ontmoeten. En bovenal: waar innovatieve ideeën ontstaan.

Om het juiste kader hiervoor te scheppen, gingen wij op zoek naar enkele inspirerende innovators. Maak kennis met de 12 figuren die voor ons zoveel innovatie uitstralen dat wij een zaal naar hen vernoemden.

Vergaderzaal 1 Siemens

1. Siemens

O-Forty is gebouwd op een site die vroeger eigendom was van het Duitse elektronicaconcern Siemens, dat in 1847 opgericht werd door Werner von Siemens (1816 - 1892). Deze uitvinder en industrieel heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische wetenschap. De eenheid Siemens (S) voor elektrische geleidbaarheid is naar hem vernoemd.

Vergaderzaal 2 Siebert

2. Siebert

Muriel Siebert (1928 - 2013) staat bekend als 'The First Woman in Finance'. Ze was de eerste vrouw die het recht kreeg om rechtstreeks aandelen te verhandelen op de New York Stock Exchange en was bovendien ook de eerste vrouw die CEO werd van een op de NYSE genoteerd bedrijf.

Vergaderzaal 3 Ostrom

3. Ostrom

Elinor Ostrom (1933 - 2021) kreeg in 2009 als eerste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Economie.

Het onderzoek van de Amerikaanse Ostrom bevindt zich op het grensvlak van de economie, politicologie, psychologie en antropologie. Ze bestudeerde institutionele randvoorwaarden voor samenwerking, met name op het vlak van culturele en natuurlijke grondstoffen van samenlevingen.

Vergaderzaal 4 Curie

4. Curie

Marie Curie (1867 - 1934) was niet zomaar de eerste vrouwelijke winnaar van een Nobelprijs, ze won als enige de prijs twee keer in twee verschillende wetenschappelijke disciplines. De Pools-Franse schei- en natuurkundige was een pionier op het gebied van de radioactiviteit.

Vergaderzaal 5 Bentz

5. Bentz

Op 20 juni 1908 verkreeg Melitta Bentz (1873 - 1950) het patent op haar uitvinding, de koffiefilter. Daarmee was haar naam een van de weinige vrouwennamen die destijds door een octrooibureau werd ingeschreven. Samen met haar man richtte ze een bedrijf op dat ze met veel doorzettingsvermogen deed uitgroeien tot een bloeiende organisatie die vandaag nog steeds marktleider is op vlak van koffiefilters.

Vergaderzaal 6 Solvay

6. Solvay

Ernest Solvay (1838 - 1922) was een Belgische grootindustrieel en scheikundige die in 1861 een procedé ontwikkelde om op grote schaal natriumcarbonaat aan te maken. Het bedrijf Solvay, dat hij in 1863 oprichtte, zou uitgroeien tot een industrieel wereldbedrijf in chemische processen. Vandaag nog steeds, meer dan 150 jaar na stichting, staat het bedrijf in de BEL 20 genoteerd.

Vergaderzaal 7 Bekaert

7. Bekaert

De Belgische industrieel Leo Leander Bekaert (1855 - 1936) stichtte in 1880 het staalbedrijf Bekaert op. Hoewel hij de prikkeldraad niet zelf heeft uitgevonden, ontwierp hij zijn eigen prikkeldraad die hij in 1881 patenteerde. Het Bekaert-imperium groeide in de 20ste eeuw uit tot een bedrijf met vestigingen over de hele wereld.

Vergaderzaal 8 Caillau

8. Cailliau

Robert Cailliau (1947) is een Belgische informaticus en samen met Tim Berners-Lee een van de uitvinders en grondleggers van het wereldwijde web. Mede dankzij deze landgenoot kunnen we vandaag de hele wereld op ons computerscherm zien.

Vergaderzaal 9 Englert

9. Englert

Uiteraard mocht de meest recente Belgische nobelprijswinnaar, François Englert (1932), niet ontbreken op ons lijstje. Englert mocht in 2013 samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor de Fysica in ontvangst nemen, omdat ze in de jaren 60 het bestaan van het zogeheten 'Godsdeeltje' hebben voorspeld.

Vergaderzaal 10 Jobs

10. Jobs

Steve Jobs (1955 - 2011) was de medeoprichter en topman van Apple en wordt beschouwd als een pionier van de computerindustrie. Onder zijn leiderschap groeide Apple uit tot het lichtbaken van de technologiesector.

Vergaderzaal 11 Musk

11. Musk

Niet alleen zijn naam is wereldwijd bekend, maar ook zijn succesvolle innovaties. Elon Musk (1971) lanceerde hij in februari 2018 met zijn bedrijf SpaceX de Falcon Heavy, de krachtigste commerciële raket ooit. Daarnaast is Musk CEO van Tesla, een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om haar innovatie op het gebied van elektrische auto’s en aandrijvingen.

Vergaderzaal 12 Mayer

12. Mayer

Marissa Mayer (1975) startte haar carrière als twintigste werknemer van Google. Ze was er de eerste vrouwelijke ingenieur en bekleedde er verschillende topfuncties. In 2012 maakte de topvrouw van Google de overstap naar Yahoo. Hiermee was ze niet alleen de jongste CEO van eenFortune500 bedrijf, maar ook de eerste die zwanger was bij haar aanstelling.

Ontdek zelf het
Meeting Center

Wil je zelf deze inspirerende omgeving uittesten voor je volgende brainstormsessie, teammeeting of opleiding? Wil je graag de mogelijkheden van het Meeting Center ontdekken?