Lang voor er van corona sprake was, lagen de plannen op tafel om in O-Forty te investeren in een geoptimaliseerd ventilatiesysteem. Dankzij deze beslissing kunnen we vandaag als één van de eerste kantorencomplexen een volledig geautomatiseerd, coronaproof ventilatiesysteem implementeren.

Sickbuilding
syndroom

Nog lang voor de coronacrisis besliste projectonwikkelaar Global Estate Group om in O-Forty een geoptimaliseerd ventilatiesyteem te implementeren. In de kantoren zal 43 m³ frisse lucht stromen, terwijl dit in traditionele kantoorgebouwen maar 30 m³ is. Dit veroorzaakt klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieverlies, gebundeld onder de term ‘sickbuildingsyndroom’.

Een goede ventilatie en de nodige verse lucht lijken misschien banaal, maar het is cruciaal voor een efficiënte werkomgeving.

Volgens de nieuwe
Europese richtlijnen

Met de coronacrisis hebben wij deze plannen nog aangepast aan de laatste Europese richtlijnen ivm Covid. De nieuwe richtlijnen vragen dat er telkens verse lucht wordt gebruikt, om zo de verspreiding van het virus te vermijden. Bij normale ventilatiesystemen wordt lucht gerecupereerd omdat dit is energiezuiniger is.

Ons systeem komt tegemoet aan die Europese richtlijn. En wat uniek is, is dat wij met één druk op de knop kunnen switchen tussen de twee systemen. Dat willen zeggen dat, wanneer het gezondheidsrisico geweken is, wij onmiddellijk terug kunnen schakelen naar het systeem met recuperatielucht met oog op energiezuinigheid.

Digitale CO2-
sensoren

Daarnaast hebben wij ook in alle kantoorruimtes digitale CO2 sensoren geïnstalleerd. Het CO2 niveau is namelijk een goede parameter om te zien of je ruimte goed geventileerd is. Dankzij die sensoren kunnen we perfect monitoren of alle ruimtes aan de gezondheidsvoorschriften voldoen zodat we kunnen bijsturen waar nodig.